- Obecnie brak na stanie
(edytuj w module Customer Reassurance)
(edytuj w module Customer Reassurance)
(edytuj w module Customer Reassurance)
Sposób użycia:
1. Uwodnienie - do naczynia nalewamy około 200 ml wody o temperaturze 22-25°C, wsypujemy zawartość opakowania i dokładnie mieszamy. Naczynie odstawiamy na 30 minut. Po tym czasie drożdże powinny się uaktywnić (pienienie).
Całość dodajemy do nastawu, który chcemy restartować i dokładnie mieszamy.
2. Uwodnienie drożdży z hartowaniem - niezbędne, gdy drożdże zatrzymały się po paru dniach fermentacji i trzeba je „przygotować” do warunków podwyższonego alkoholu w zatrzymanym nastawie.
Drożdże wsypujemy do około 100 ml wody o temperaturze około 25°C, dokładnie mieszamy i zostawiamy na 20 minut. Po 20 minutach do uwodnionych drożdży dodajemy po łyżce zatrzymanego nastawu co 15 minut przez około. 2 godziny.
Tak przygotowane drożdże są gotowe do użycia.
Należ pamiętać o dodaniu pożywki do restartowanego nastawu!
Waga netto: 21 g