Profesjonalny wskaźnik 3-skalowy
Dzięki szerokiej skali nadaje się do nastawiania wszelkiego rodzaju alkoholi domowych:
- wina,
- piwa,
- miodów pitnych,
- cukrówek na drożdżach gorzelniczych.
Specyfikacja:
- wyskalowany dla roztworów o temperaturze 20°C,
- 3-skalowy wskaźnik do nastawiania nastawów pod fermentację,
- jeden wskaźnik zamiast wielu różnych.
Zawiera 3 skale, które są od siebie zależne:
- Balling (-3 do 40) – wskaźnik zawartości % cukru (% Sugar by weight), 1 Balling to 10g cukru w 1L roztworu,
- Specific Gravity – (0,990 do 1170) – ciężar właściwy roztworu,
- Skala alkoholu – (0 do 23%) – pokazuje ile uzyskamy alkoholu.
4 przedziały oznaczone kolorami:
- START TURBO –pomarańczowy -idealny przedział do nastawiania drożdży gorzelnianych, ułatwia nastawianie cukrówki, pozwala określić zawartość procentową w zacierze po odfermentowaniu,
- START WINO – zielony - skala do nastawiania wina na standardowych drożdżach winiarskic,
- START PIWO – żółty -przedział do nastawiania piwa domowego;
- Butelkuj lub dodaj cukier – niebieski - przedział zakończonej fermentacji. W przypadku piwa informuje o momencie, w którym można przystępować do butelkowania. W przypadku wina informuje o zakończonej fermentacji, można przystąpić do zabiegów stabilizujących wino, klarowanie, zlewanie znad osadu lub można dodać kolejną porcję syropu cukrowego na dalszą fermentację.