- Obecnie brak na stanie
(edytuj w module Customer Reassurance)
(edytuj w module Customer Reassurance)
(edytuj w module Customer Reassurance)
Do win wytrawnych - dokładność pomiaru staje się mniejsza im słodsze mamy wino.
Pomiary:
w miarę dokładny w przypadku win wytrawnych - polega na lepkości cieczy.
W przypadku win słodkich i półsłodkich a nawet półwytrawnych pomiar będzie mniej dokładny.
Gdy produkujemy własne wino zaleca się stosowanie pomiarów przy pomocy cukromierzy lub multimierzy. Stosowanie ich na początku fermentacji, podczas dodawaniu cukru i na końcu pozwala wyliczyć zawartość alkoholu.
Sposób użycia:
do alkoholomierza (od tej szerszej strony) wlać nieco wina. Poczekać aż wino zacznie kapać z dołu (od tej węższej strony) i przekręcić szerszą stroną do dołu, nadwyżka wina się wyleje, a w rurce ustawi się wino na określonym poziomie.
Poziom, gdzie zatrzymało się wino, wyznacza moc % wina, którą można odczytać z urządzenia.