Hydrometr / cukromierz
precyzyjny szwedzki w skali Oeschle (Oe)
Inaczej zwany też areometrem, cukromierzem i oeschlemetrem, to szklane urządzenie służące do pomiaru zawartości cukru w roztworach wodnych. Za pomocą hydrometru można łatwo skontrolować czy nastaw fermentuje czy też fermentacja się zatrzymała, jaka będzie zawartość % w nastawie po fermentacji lub też łatwo określić jaki rodzaj wina otrzymaliśmy.
Specyfikacja:
- skala Oeschle -12 do +120 – dla wody w temp. 20℃ to 0,00 Oe a gęstość w g/ml wg wzoru Oe/1000 + 1 = 1,000 g/ml. Cukier zwiększa gęstość roztworu wody, natomiast alkohol zmniejsza. Alkohol ma 0,79 g/ml. Kiedy nastaw fermentuje zmniejsza się ilość cukru, wiec obniża się gęstość roztworu i wartość Oeschle się zmniejsza, czyli areometr zagłębia się mocniej w cieczy. W czasie fermentacji cukier się zużywa i hydrometr zagłębia się bardziej w cieczy. Gdy fermentacja się kończy powinien pokazać wartość poniżej zera czyli ok. -5 do -10. Jeśli odczyt jest większy tzn. że wino dalej fermentuje albo fermentacja stanęła.
- potencjalna zawartość alkoholu w winie po fermentacji należy użyć wzorów, gdyż wino posiada zawyżoną gęstość,
- zawartość % alkoholu w winie po fermentacji - np. jeśli wskazanie początkowe cukromierza było 75 a końcowe -5 (razem daje 80), to wartość 80 dzielimy przez 7,5 = 10,6% vol. alkoholu.